22 Mar 2013

Zašto volimo ljeto u Velikoj Britaniji - I dio

Vrijeme je da se napiše nešto i o našim putovanjima u ljetnje škole engleskog u UK.
Ovo je dvanaesta godina, vrijeme brzo leti, a učenici koji su s nama putovali prva dva-tri puta, sad su studenti, mnogi od njih na inostranim univerzitetima.
Možda ih je upravo taj prvi susret sa britanskom školom opredijelio kasnije u životu.
Prvih nekoliko godina smo putovali u gradić Sidmouth, pokrajina Devon na jugozapadu Engleske.
Škola http://www.sidmouth-int.co.uk/  .
Odlučili smo se za ovaj dio Ujedinjenog kraljevstva zbog kvaliteta škola, prirodnih ljepota i blage klime.  Grofovija Devon je kraj u koji se poslovni ljudi iz Londona i drugih velegrada sele pri kraju radnog vijeka. Takođe, Devon je poznat po umjetničkim galerijama,eko turizmu i zdravoj hrani.
Svi učenici su smješteni u porodicama koje bira škola. Na taj način upoznaju britanski način života, druže se sa njihovom djecom i prijateljima, i govore englesko cijelo vrijeme.
 Suddons farm, na kojoj je bio smješten jedan od naših učenika.Teško je zaboraviti ljubaznost domaćina Georgea i Angele.


Tokom tronedjeljnog boravka učenici posjećuju zanimljiva mjesta - svake sedmice ide se na najmanje tri izleta. Prepoznajete Stonehenge, koji nam se u prirodi učinio puno manji nego što smo zamišljali.


Obala južnog Devona je zaštićeni krajolik. Inače, cijeli jugozapadni dio Engleske moguće je proći pješice uređenim i markiranim stazama. Ova fotografija je snimljena tokom jednog pješačenja po Coastal path http://www.southwestcoastpath.com/    I profesorice imaju slobodno vrijeme - dok su djeca u školi :)


Ponudu za ljeto 2013 možete vidjeti ovdje:
https://sites.google.com/site/summerschoolclub/Home



Neke od aktivnost i izleta na kojima smo bili:

  





No comments:

Post a Comment